Kokos je u nás velice oblíbený, protože neexistuje v přírodě nic, co by se mu jen vzdáleně podobalo. Tento univerzální ořech nachází mnoho využití.
Konzumuje se jako pamlsek, používá se k výrobě sladkostí, k výrobě rostlinného mléka, tuk je užívaný v kuchyni a v kosmetickém průmyslu. Z hnědých tvrdých skořápek si lidé vyrábí dekorace, jako například krmítka pro sýkorky, které si v zimě přilétají pro semínka až k našim domovům. Průmyslově se skořápky drtí a využívají v zemědělském průmyslu.
Pro běžného člověka je kokos hlavně k jídlu. Kdo by už od dětství nemiloval voňavé kokosky, kokosové řezy nebo dorty. K příjemné chuti je přidaná i velice žádaná vůně. Dnes si můžete koupit i toaletní papír s vůní kokosu.
Běžně je kokosové aroma velice vítané v šamponech, pěnách do koupele a sprchových gelech. Vůně nám navozuje pocit exotických krajů s mořem, bílými plážemi a vysokými palmami, po jejichž kmenu šplhají místní chlapci a ze závratných výšek sklízí kokosové plody.
Díky vysokému obsahu tuků je kokos v těch nejchudších zemích světa potravinou, která zasytí nejchudší vrstvu obyvatel.
Ohledně samotného kokosového oleje existuje celá řada teorií o prospěšnosti a škodlivosti. Podobné teorie nejsou ojedinělé, zažili jsme s vejci, vepřovým sádlem a dalšími potravinami. Je na každém, aby zvážil jeho použití doma v kuchyni.
Faktem je, že kouřový bod kokosového oleje je 177-200 °C. To znamená, že při této teplotě se začíná přepalovat.
Pokud z jeho využitím v kuchyni váháte, tak v případě, že se zajímáte o bylinky a rádi byste si zkusili vyrobit bylinkovou mast, je kokosový olej naprosto ideální surovinou k výrobě. Už sám o sobě je k lidské pokožce velice přátelský, zjemní ji a vyživuje. Když k tomu přidáte bylinky, získáte kvalitní a léčivou mast.
Kokosový olej tak může nahradit používané sádlo, které při pobytu v pokojové teplotě rychle žlukne. Spousta lidí si také nechce aplikovat hmotu živočišného původu na pokožku. Kokosový olej je také skvělou volbou pro lidi, kteří se snaží používat co nejvíce produktů přírodního původu. Vazelína, tolik propagovaná pro výrobu mastí a kosmetiky je z ropy. Pokud jde tedy o použití s největším ohledem k životnímu prostředí, kokosový olej vyhrává. Pokud použijete ten v bio kvalitě, jste na správné cestě.